På en historisk plats i Saltsjöbaden, precis vid Baggensfjärdens kant, kommer på sikt ett unikt bostadsområde växa fram. Där Moranviken Marina idag ligger skapas ett nytt kapitel – en harmonisk plats där den maritima känslan och den naturnära skärgårdskaraktären bevaras och förädlas.

Om projektet

Inflyttning: Målsättning 2030
Status: Planarbete påbörjat – Förstudie pågår
Omfattning: Ca 100 bostäder
Arkitekt: Kejs Arkitekter 

 

Bo nära havet i harmoni med naturen  

Moranviken blir ett exklusivt och omsorgsfullt utformat bostadsområde med cirka 100 nya hem varav ca 50 är radhus och 50 är lägenheter i s.k. skärgårdsvillor.

Här möts dagens naturnära arkitektur med klassisk skärgårdsestetik i en miljö präglad av närheten till havet, naturen och det marina livet.

Bebyggelsen anpassas varsamt till den kuperade terrängen och omgivande villa/rad-husbebyggelse, med hus placerade för fin utsikt och bra ljusinsläpp. Mellan husen finns lummiga och tillgängliga grönområden för gemenskap och rekreation.

Nuvarande brygg-verksamhet kommer att utvecklas för att förstärka den levande maritima miljön med verksamheter och faciliteter som bidrar till området. Nuvarande inhägnade och delvis stängda område kommer att öppnas upp för allmänheten bland annat genom en strandpromenad som även blir en koppling mellan natur, bebyggelse och hav. En ny trappa förlänger strandpromenaden och leder upp till omkringliggande grönområde.

Detaljplanearbetet

Resona driver sedan 2021 den nya detaljplanen för Moranviken Marina. Resona är en bostadsutvecklare som verkar för öppenhet och dialog i alla steg av detaljplanearbetet.

Detaljplanearbetet inleddes 2021 när Nacka kommun beslutade om ett positivt planläggningsbesked. I det förberedande arbetet har Resona haft dialoger med närboende, politiker, tjänstemän och andra intressegrupper i kommunen. Resultatet av det förberedande arbetet är ett omarbetat förslag som minskat i omfattning och mynnat ut i det start-PM som nyligen antogs av kommunstyrelsen.

Start-PM innehåller de planeringsförutsättningar som kommunen har identifierat och de projektmål som överenskommits tillsammans med kommunen utifrån den dialog som förts sedan 2021.

Nästa steg i detaljplaneprocessen är att ett bebyggelseförslag ställs ut på så kallat samråd. Det är det lagstadgade skede där boende, intresseorganisationer och remissinstanser (länsstyrelse, övriga myndigheter mm.) lämnar ett yttrande på detaljplaneförslaget. Samrådsprocessen ägs av kommunen och detaljplanen kommer gå ut på s.k. utställning.

Efter samrådet kommer bebyggelseförslaget anpassas för att hantera inkomna synpunkter innan det går vidare till nästa steg, granskning. I det skedet ska uppkomna frågor ha hanterats och lösningar ska redovisas.

Slutligen går detaljplanen upp för antagande.

Resona verkar för öppenhet och involvering och välkomnar en löpande dialog tidigt i processen, redan innan det officiella samrådet genomförs och att denna dialog sedan fortsätter genom hela processen. Vi har under projektets gång fram till idag träffat ett antal intressegrupper för att berätta om projektet och få input inför vårt fortsatta arbete. Detta är en viktig del av vårt arbete i planprocessen för att skapa ett attraktivt område.

Frågor och svar

Nedan följer svar på aktuella frågor kopplade till omvandlingen av Moranviken Marina till bostadsområde och fortsatt marint centrum.

Vi uppdaterar sidan kontinuerligt och tar gärna emot frågor via nedan angiven e-postadress.

Hur många bostäder är planerade att byggas?

Start-PM anger ca 100 bostäder totalt varav ca 50 fördelade i form av lägenheter i större skärgårdsvillor likt dom som finns runt viken idag. Resterande 50 bostäder är tänkta att vara i radhusformat.

Hur stor del av marken planeras att bebyggas?

Hela detaljplaneområdet är på 2,8 hektar och innehåller 100 bostäder. Den totala exploateringsgraden (bebyggelsens täthet) kan exempelvis jämföras med den närbelägna Brf Moranviken som har 36 bostäder fördelat på 1,5 hektar. Vidare finns grannen Brf Neglinge Varv som har 34 bostäder på 0,85 hektar.

Den föreslagna exploateringsgraden i antal bostäder per ytenhet är sålunda aningen högre än Brf Moranviken men lägre än Brf Neglinge Varv.

Vem äger och driver Moranviken Marina idag?

Den marina verksamheten inom ramen för Moranviken Marina drivs av ett separat bolag. För mer information följ denna länk: https://www.moranvikenmarina.se/

Vad händer med marinan och dess betydelse för Saltsjöbadens skärgårdskaraktär?

Området kring Moranviken Marina är, och kommer fortsätta att vara, ett marint centrum i Saltsjöbaden med gästhamn och båtplatser för nya och befintliga kunder.

Inom ramen för detaljplanearbetet arbetar Resona för att hamnen och bryggorna utökas med ytterligare båtplatser.

Lokaler för att tillhandahålla marin service, service till båtägare för att utveckla den marina karaktären kommer fortsatt vara en viktig del av Detaljplanearbetet.

Vad som är tydligt redan idag är att den landbaserade, storskaliga, delen av nuvarande verksamhet kommer att flytta till ett nytt område för att skapa bättre förutsättningar för en långsiktigt hållbar verksamhet.

Hur påverkas närmiljön vid ombyggnation av varvet till bostäder?

Omvandlingen av den tyngre delen av dagens varvsverksamhet till bostäder har en positiv inverkan på närmiljön.

Inom den befintliga verksamheten förekommer idag arbete med härdplaster och lackering med miljöbelastning i form av styren och alkaliska lösningsmedel och det är en verksamhet som normalt inte bedrivs i tätbebyggda områden.

Hanteringen av båtar med tunga fordon på hamnplan mm. påverkar även ljudmiljön och luftkvalitet i området vilket kan upplevas störande.

När ett markområde omvandlas från tidigare industriell verksamhet till ett bostadsområde ställs höga krav på att markmiljön analyseras och vid behov saneras. I samband med en ombyggnation genomförs då en sanering. Marksanering i kombination med att dagens stora hårdgjorda ytor ersätts av dagvattenbäddar kommer att ha stor positiv inverkan på vattenkvaliteten i Moranviken och Baggensfjärden.

Att bebygga redan ianspråktagen mark skapar ofta bra förutsättningar för ett hållbart och miljövänligt genomförande.

Ökar trafiken vid omvandling av industriområdet till bostäder?

Området har redan idag en omfattande trafik till den verksamhet som bedrivs på platsen. Förändringar i trafikflödet kommer att utredas som en del av den kommande planprocessen. Vad som redan nu kan sägas är att den tunga trafiken kommer att minska och bytas till mer normal personbilstrafik.

Resona vill som utvecklare över lag utreda möjlighet till minskad bilburen trafik. Bilpool och andra lösningar för bättre utnyttjande av gemensamma resurser är därför självklara inslag i våra utvecklingsprojekt.

Länk till Inriktningsbeslut Moranviken

För frågor om utvecklandet av bostäder vid Moranviken, vänligen skicka ett mail till: moranviken@resona.se