Bröderna David Giertz och Sam Giertz hade vid sidan av sina karriärer drivit ett par mindre fastighetsprojekt. 2017, efter att David Giertz sålt sitt företag DGC, är alla förutsättningar på plats för bröderna att tillsammans göra en helhjärtad satsning i fastighetsbranschen.
Vår historia
I juni 2017 köps David Giertzs företag, nät- och driftsoperatören DGC, ut från börsen av EQT för 2,4 miljarder kronor och han ställs inför frågan vad han nu skulle ägna sig åt. Sam Giertz har året innan återvänt till Sverige efter några år i USA och Dominikanska Republiken där han startat ett flertal bolag och även byggt upp en hotellverksamhet. Kanske är tidpunkten rätt för bröderna att nu starta upp en verksamhet tillsammans?
Starten i garaget
Erfarenhet av att arbeta ihop har de sedan tidigare. Det började redan i villan i Täby där de växte upp. David Giertz första steg som entreprenör har alla ingredienser som en klassisk garage-start up ska ha. David är en teknikintresserad kille som gillar att skruva isär prylar för att förstå hur de fungerar. 1987, 15 år gammal, får han korn på den växande efterfrågan som kringmarknaden runt de allt populärare hemdatorerna skapar. Han beställer hem en container med kopieringsinterface från Taiwan som han börjar sälja via radannonser i Gula tidningen. Verksamheten växer, garaget förvandlas till lager och familjens Ford Escort får parkeras ute på gatan. Alla i familjen hjälper till, inklusive lillebror Sam som efter skolan tar emot beställningar genom att lyssna av telefonsvararen, packa paket och fylla i postförskottsavier.
När David Giertz går ut gymnasiet har hobbyprojektet utvecklats till ett mindre företag, aktiebolaget DGC bildas och verksamheten får sina första anställda. Även Sam arbetar ett år i bolaget innan han börjar studera på Handelshögskolan i Stockholm. Under de kommande åren växer företaget explosionsartat genom att surfa på pc-vågen som sveper över Sverige. Mot slutet av 1990-talet är DGC en av landets största pc-tillverkare. När pc-marknaden så småningom omdanas i samband med att nya aktörer som HP och Dell kliver in, justeras inriktningen på verksamheten – och när DGC lämnar börsen 2017 är det som ett av landets ledande nät- och driftsoperatörer med över 250 anställda.
Hur driver du förändring i en gammal bransch?
Tanken på att etablera sig i fastighetsbranschen är inte ny. Några år tidigare har de gemensamt testat vingarna med projektet Alpinhuset i Åre, ett sexvåningshus med 27 lägenheter som uppfördes ett stenkast från Åre torg. Erfarenheterna har gett mersmak – samtidigt som de väcker frågor. Varför är det så dyrt att bygga? Varför gör byggbranschen inte mer för att minska sin klimatpåverkan? När möjligheten och tidpunkten så infinner sig bestämmer bröderna sig för göra en seriös satsning.
Den helhjärtade satsningen vilar i en insikt. Ska du bygga med kvalitet och göra det kostnadseffektivt – samtidigt som klimatfrågan tas på allvar – kan du inte fortsätta att arbeta som branschen alltid har gjort. Och för att åstadkomma förändring behöver du åtminstone två saker, kunskap och kontroll.
– Ska du flyga snabbt och lågt måste du hålla i spakarna själv. Visst, du kan vara en bostadsutvecklare som lägger ut allt på entreprenad, men då kanske du bara sitter där och tittar på ekonomiska modeller och väljer färg på väggarna. Då kommer du aldrig att kunna driva förändring i någon större utsträckning, säger Sam Giertz.
Med full kontroll
De bestämmer sig därför för att skapa ett fastighetsbolag med full kontroll över hela kedjan, från affärsutveckling till nyckelfärdig bostad och den långsiktiga driften. Steg ett blir beslutet att bygga i egen regi. Snart driver Resona ett eget bygg- och anläggningsbolag, man köper också en prefab-fabrik som tillverkar betongväggar, ett elbolag för temporär el till byggarbetsplatser och en bergtäkt för att bryta sten till den betong som behövs till de egna husen. Allt för att förstå hantverket och branschens villkor från grunden. Företagets första projekt är 16 villor i Åkersberga norr om Stockholm.
Innovation och hållbarhet
I dag drivs Resona med en tydlig vision – företaget ska vara Sveriges mest hållbara och innovativa fastighetsbolag.
– Vi är övertygade om att det går att bygga fantastiska bostäder med avsevärt lägre klimatpåverkan än vad som gjorts tidigare. Klimatpåverkan är därför en integrerad del av vårt beslutsfattande, säger David Giertz.
Där andra väljer att spara pengar på ytskikten, materialval och husens gestaltning har Resona valt en annan strategi.
– Vi ska bygga bostäder med låg klimatpåverkan som människor älskar att leva och bo i, men utan att pruta på kvaliteten – vi har gett oss tusan på att effektivisera med hjälp av en smartare byggprocess.
Några år efter starten är Resona ett etablerat bolag med en stark entreprenöriell kultur som präglas av nyfikenhet och engagemang. Här jobbar personer som vill göra skillnad. I portföljen finns 3 500 lägenheter i elva kommuner – från Staffanstorp i söder till Åre i norr.
– Vi vill behålla skönheten, det lekfulla och det ombonade och bygga bostäder och kvarter som du trivs i. Bostäder som du blir glad av att bo i. Samtidigt som vi brinner för att hålla oss på rätt sida om historien, säger Sam Giertz.