Resona Resurs är vårt koncernben för effektiv produktion. Det är också bolagets hjärta. Och likväl smutsiga händer, vi vill ha mer hjärta och smutsigare händer, då blir det bra, tror vi! Dessutom skulle en fastighetsutvecklingslåda med gubbar i kostym och massa excelmodeller kännas väldigt trist.

 

RESONA ANLÄGGNING

En byggnation börjar alltid med markarbete. En effektiv markentreprenad sätter ramarna för fortsättningen. Inte sällan blir det överraskningar i denna fas med kostnadsfördyrande ÄTOR som följd. Med eget anläggningsbolag kan vi fokusera på det som behöver göras och undvika trista kontraktsdiskussioner. I bolaget har vi idag ett komplett team med schakt, sprängning, transport och djuphållsborrning. Vi utför även externa entreprenader.

 

SVENSKA CEMENT

Vi vill påstå att stommen i ett hus är så viktigt att det bör väljas redan innan arkitekten börjar rita. Här ligger, om du frågar oss, nyckeln till ett kostnadseffektivt, resurssnålt, miljövänligt och effektivt projekt. Vi bestämde oss tidigt för att vi ville ha kontroll över stommen och själva förstå de möjligheter och begränsningar som sätts av denna, hur den påverkar resten av inblandade underentreprenörer (UE), och på detta aggressivt applicera innovation för att ta fram bättre lösningar.

Vår egna betongprefabfabrik på 7500m2 ligger i Brännebrona i Götene. I Brännebrona fann vi en lång tradition av betongarbete och en nersliten fabrik. Det var starten för vår resa. Vi köpte fabriken i maj 2017 och satte igång ett omfattande moderniseringsarbete som kommer pågå under tre år. Vi har från och med juni 2018 en kapacitet på runt 100.000 kvm betongelement om året.

Läs mer

 

RESONA ENTREPRENAD

Att bygga i egen regi är att ta ansvar och äga processen. Vi vill göra våra egna misstag och lära oss av dessa. Vi tror på kunskapsåterföring, att arbeta med samma team av konstruktörer, stomfabrik, montage hela vägen till UE i projekt efter projekt. Att inte bråka om ÄTOR och viten, utan arbeta gemensamt och ständigt förbättra oss. Vi tror inte på den gamla devisen, “köper du IBM så får du inte sparken”. Men vi tror att om du driver byggprojekt på samma sätt år ut och år in så blir det aldrig bättre. Därför vill vi bygga i egen regi. Processen hos oss är en typisk Construction Management process där vi håller i utformning, val, samordning och framdrift tillsammans med våra egna systerbolag och samt fristående underentreprenörer.

 

RESONA RENTALS

I vårt egna uthyrningsbolag har vi de resurser vi behöver för en effektiv etablering och byggprocess. Här har vi mycket från byggbodar, entreprenadmaskiner, staket till vårt monster till mobilkran, en 300 tons Liebherr 1300 6.2. Den kan hissa ett typiskt betongelement till 114m i höjd och i en radie på ca 50m.

 

UNIVERSAL ELECTRIC

När vi möte Tony fick vi en stöt av energi! Tony är en engagerad, energifylld och glad elektriker och entreprenör som alltid finns där för kunderna. Tonys livsverk, Universal Electric, är ledande på markanden för byggel i Stockholm och bolaget ingår numera i vår koncern. Universal lyser upp byggarbetsplatser – och vår vardag.

Läs mer

 

ZYAX

I Zyax får vi verkligen utlopp vår passion för teknikutveckling och innovation. Zyax utvecklar en gateway som blir hjärtat i det självtänkande energieffektiva smarta hemmet. Det finns många roliga teknikprylar att fylla hemmet med idag, men de pratar inte alltid så bra med varandra. Vi börjar vår teknikrevolution med utvecklandet av en riktigt kompetent hjärta och hjärna.

Våra erfarenheter från Zyax ger också ett exempel på hur man måste se helheten för att kunna bygga smartare. En radioströmbrytare på väggen kostar kanske 300 kr medans den gamla vanliga knappen kostar 100kr. Det är ingen fastighetsutvecklare som gör det bytet, mervärdet för kunden är osäkert, bättre att de kunder som gillar detta köper själva. Så tänker man, och gör kanske rätt i det? Men om man tillverkar egen stomme och samtidigt förstår den nya tekniken med smarta hem ser kalkylen annorlunda ut. Priset för knappen på väggen blir nog snarare 2000 kr om man räknar med elprojektören som ritar in den, arbetet på fabriken med att få in elröret, elektrikern som drar kabel och monterar knappen. Då blir plötsligt bytet till en radioströmbrytare som inte kräver någon ritning, inget rör, och ingen installation väldigt självklart.

Läs mer